Winkelwagen Geen producten

Skitest Alpsoluut Dupraz N en S serie

Skitest Alpsoluut Dupraz N en S serie In mei 2014 heeft Alpsoluut aan 3 skileraren van de Ski-Inn gevraagd om de N en S serie ski’s van Dupraz stevig aan de tand te voelen. De omstandigheden waren zeer divers, dus perfect voor een test. Alle ingrediënten voor een geslaagde week.

Dupraz N serie 189cm geskied door Eric Heesemans

Samenvattend:
Big Fun, fijne ski voor off-piste, doch ook op de piste kan hij goed worden geskied. Heeft op piste wel een goede sturing/techniek nodig. Ze zien er groot en breed uit, voelen licht aan en zijn zeer goedmoedig. Geeft veel vertrouwen off-piste door rust en stevige tegendruk onder voeten. Niet nerveus, doen wat jij wil.

Off-piste:
In de off-piste stand geskied, soepel, goed drijfvermogen, makkelijk in swing te krijgen. Middellange en Lange bochten laten zich makkelijk skien. Korte bochten zijn ook mogelijk doch vergen iets meer kracht vanwege tegendruk skioppervlak. Je krijgt er wel veel rebound voor terug.
Buckels, smalle geulen, oneffen terrein zijn lastiger te skien. Dit komt door lengte 189cm en groot voorvlak ski welke zich lastig laat omzetten in snelle korte draaibewegingen over een grotere hoek. Je schiet dan iets teveel door en bent dan steeds net te laat. Hier zijn ze minder geschikt voor.
In piste stand kan hij ook off-piste worden geskied (bv. even stuk doorsteken of even naast de piste) doch dan doe jezelf tekort. Na een stuk in de piste stand off-piste geskied te hebben halverwege ski’s omgewisseld en toen verder gegaan. Wereld van verschil. Het voelt alsof ze in de off-piste stand veel flexibeler zijn. Dus veel soepeler om in swing te komen en je ritme te pakken.

Piste:
Piste, geprepareerd, onverspoord, griffig: Fun, zeer goed te skien, middellange/lange bochten tot plat carven, uitstekend te skien. Goede grip, door materiaaldikte ski veel houvast op piste zonder klapperen, je staat als een huis. Voelt heel stabiel aan. Ook makkelijk van snijden naar rutschen te krijgen in de bocht. Van rutschen naar snijden moet goed voordruk gegeven worden, doch dan pakken ze weer op.
Piste verspoord zachte sneeuw: goed te skiën. Ski’s snijden soepel door de sneeuwhopen en zonder problemen in kortere/midden en lange bochten te skiën..
Pistes verspoord doch harde sneeuw: hier rammel je in de pistestand goed door elkaar, doch met goede voordruk op ski wel te skiën doch minder comfortabel. Als je de ski in off-piste stand zet veert hij meer mee. Iets minder grip doch wel meer comfort.
Harde pistes/ijzig, hier glijd je sneller weg en is het hard werken om het er netjes uit te laten zien. Wel te doen doch niet voor gemaakt.

Dupraz N serie 189cm geskied door Ron van Rijn

Het meeste is over deze ski’s in het bovenstaande al gezegd. Herkenbare beelden!
Mijn eerste indruk was op de piste met een vers laagje erop, in off-piste stand: lekker, stabiel, goede respons, makkelijk te sturen. Gewisseld naar piste stand: stabiel, stugger, direct, gemaakt voor middellange tot lange bochten. Korte bochten is echt hard werken.
Verder in de week meer off-piste getest. Een alleskunner, lang/kort/middellang maakt niet uit.
Verse, verspoorde, zware sneeuw alles kan. Buckels zou ik er niet mee doen lijken ze niet voor gemaakt.
Op een harde verskiede piste is het hard werken. Lange bochten in de lengte van de piste gaan wel, maar dan loopt de snelheid erg op. Korte bochten willen ze echter niet.
Naar mijn mening een ski die van de gebaande paden af wil!
 
Dupraz S serie 167cm geskied door Lobke van Rijn

Verwachting vooraf (op basis van puur het uiterlijk van de ski’s): lichte speelse ski’s, zijn ze ook stabiel? We hadden ons niet ingelezen op de ski’s, daarom kenden we het onderscheid tussen de S en de N serie ski’s niet. Uiterlijk zijn ze hetzelfde (behalve de kleur), alleen staat op de witte ski’s geen aanwijzing voor de Powder of Piste stand. We hebben de S serie ski’s op dezelfde manier gebruikt als de N serie ski’s. Ook een verschil ervaren tussen een Powder en Piste stand, maar achteraf gezien was dat wellicht psychologisch?
Wat bij het gebruik direct opvalt is dat de ski’s veel stabieler zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Zeker off piste of op onverspoorde pistes heb je ongelooflijk veel grip, en kun je ook nog soepel draaien. Voor een geoefende skiër die zich op off-piste wil richten en af en toe een piste over gaat (om bij een mooie off-piste helling te komen), zijn dit fantastische ski’s.

Off-piste
In een vers laagje poedersneeuw valt meteen op hoeveel stabiliteit en tegelijk soepelheid de ski’s geven. Je krijgt ongelooflijk veel rebound, door de brede voorkant. Ondanks dat de ski’s zich meer lenen voor wat langere bochten, kun je er ook redelijk gemakkelijk middellange/korte bochten mee skiën. Goed drijfvermogen van de ski’s en de hoge noses van de ski’s zie je continue boven de sneeuw uitsteken. Nog niet eerder zo’n lekker drijfgevoel gehad off-piste (zelf ski ik off piste op Salomon Ladies).

Piste
We hebben in deze week ook veel op de piste geskied, met veel verschillende omstandigheden. Vers laagje sneeuw, vers laagje sneeuw op een harde buckelige ondergrond, knalharde piste...
Duidelijk is dat deze ski’s niet gemaakt zijn voor knalharde pistes. Dan is het flink werken om de ski’s genoeg op hun kant te zetten en zo grip te krijgen. Opvallend is dat ondanks dat de ski’s dan flink klapperen, toch redelijk stabiel blijven. Prettig.
Ik heb toch ook echt een ‘pistestand’ van deze ski’s ervaren. Die geeft meer stabiliteit op de piste dan wanneer je ze andersom aan doet.
Op verspoorde piste met zachte hopen sneeuw is het heerlijk skiën met de Dupraz. Door het drijfvermogen en de opstaande punten gaan ze moeiteloos overal doorheen.

Kortom
Testweek was ideaal, omdat we onder zoveel verschillende omstandigheden konden skiën. Hoewel de ski’s een off piste uiterlijk hebben, zijn ze voor de geoefende skiër behoorlijk allround. Ik ben zelf 1.65, als ik ze zelf koop dan twijfel ik of ik de 1.67 of de 1.77 ski’s zou kopen, aangezien ze vooral voor off piste zijn.

Informatie
Kijk voor een ski impressie op de Youtube pagina van Dupraz of voor specificaties op de Dupraz site. De complete collectie kan je zien bij Alpsoluut in de winkel.
www.youtube.com/user/DuprazSnowboards
www.dupraz-snow.com

 
    25-10-2014 16:49     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Alpsoluut Ski, Bike, Bite & Skate

 

Alle bedragen zijn inclusief BTW Powered by CCV Shop webshop software
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.

Beste sporter,
Ook wij hebben ons moeten bezinnen op de situatie met betrekking tot het corona virus. We hebben de volgende maatregelen genomen:
- Aangepaste openingstijden.
- Klanten hou je aan de 1,5 meter afstand.
- Bikefittings uitsluitend telefonische te reserveren.
- Uiteraard houden wij ook de 1,5 meter afstand.
Bergen groeten,
Irma en Richard
#alpsoluutstayfit